Achtergrondinformatie

Het positieve effect van de combinatie van het tikken op acupunctuurpunten en de focus op iets negatiefs is bij toeval ontdekt door Dr Callahan, een klinisch psycholoog uit de Verenigde Staten en gespecialiseerd in angststoornissen. Hij interesseerde zich vooral voor allerlei “alternatieve” therapieën, waardoor hij kennis had van de meridianen en hun acupunctuurpunten.


Zijn patiënte Mary leed aan een zeer ernstige vorm van watervrees. Ze vertelde dat zij haar angst voor water voelde als een enorme spanning in haar maag. Mary had al diverse therapieën gevolgd om van haar watervrees af te komen. Ze was al een tijdje in behandeling bij Dr Callahan, maar hij boekte geen succes. Toen ze vertelde over de spanning in haar maag die ze elke keer voelde als ze dacht aan haar watervrees, besloot hij om iets uit te proberen. Hij vroeg Mary te tikken op een punt onder haar oog, dat overeenstemt met de maagmeridiaan.


Na enkele seconden te hebben getikt, sprong Mary op en zei dat ze genezen was. De last in haar maag was voorbij ook haar angst voor water was over.


Door deze ervaring begon Callahan te begrijpen dat er een connectie bestaat tussen onze emoties en ons energetisch systeem. Iets wat de Chinezen zo mooi in kaart hebben gebracht aan de hand van de meridianen, waar de acupunctuurpunten op liggen. Bij EFT gebruiken we slechts een tiental punten waar zachtjes op getikt wordt. EFT wordt daarom ook wel eens omschreven als emotionele acupressuur.


Callahan zocht uit op welke punten moest getikt worden voor een specifiek resultaat. Hij legde ook de volgorde van de tikpunten vast. 


Eén van zijn leerlingen, Gary Graig, was zeer onder de indruk van de resultaten, maar hij vond de methode te omslachtig. Graig, een ingenieur, ontwikkelde een protocol dat toepasbaar is in elke situatie. Dit was in het jaar 1997: EFT was geboren.


Gary Craig gaat er van uit dat elke emotie, zoals boosheid, angst, verdriet, schaamte … wordt veroorzaakt door een verstoring in het energiesysteem of het meridiaansysteem van ons lichaam. Het bijzondere aan deze zienswijze is dat je de verstoring simpelweg kan opheffen door te tikken op het begin- of eindpunt van de meridianen. Er is maar één voorwaarde: je moet in de emotie zitten en er op afgestemd zijn. En als de energie in die energiebanen weer in balans is, dan is de emotie opgelost. Het is als het ware “losgekoppeld” van de gebeurtenis waaraan het vastzat.


Veel problemen zijn ontstaan in onze kindertijd. Er zijn kwetsbare momenten of situaties die voor een kind een traumatische ervaring uitmaken, maar die we als volwassene relativeren. Als kind heb je heel waarschijnlijk een afweermechanisme, een soort overlevingsstrategie, opgebouwd. Als volwassene heb je geen baat meer bij de overlevingsstrategie, maar je bent je er niet van bewust dat ze nog steeds invloed heeft. EFT biedt hier een antwoord op.


Een problematiek heeft meestal meerdere aspecten. Het is belangrijk om zoveel mogelijk aspecten te behandelen en zo specifiek mogelijk te zijn. Hier is soms wel wat geduld en doorzettingsvermogen voor nodig.


>> Matrix Reimprinting